18 února, 2007

Cosmopolitan

Cosmopolitan je poměrně mladý drink, který si ale za velmi krátkou dobu získal srdce mnoha milovníků míchaných nápojů, zvláště žen. Dnes si povíme něco o tom jak, kde a proč vznikl, z čeho se skládá a odhalíme tajemství jeho bleskového úspěchu.

Jak se Cosmopolitan míchá?

Poměrně jednoduše. Ingrediencí moc není a všechno se to dělá v shakeru. Následující recept berte s rezervou, protože tak jako u většiny drinků bylo velmi těžké najít recepturu, která by měla být ta pravá a variant jsou opět desítky. Takže tady máte nejčastější verzi Cosmopolitanu: budeme potřebovat vodku (čím lepší vodka tím lepší drink), cointreau nebo triple sec a brusinkový juice. Dále buď citrónovou šťávu, nebo půlku limetky a pomeranč.

Před přípravou drinku dáme do koktejlové skleničky led, aby byla pěkně vychlazená. Do shakeru odměříme 4cl vodky, 4cl cointreau (triple sec) a 4cl brusinkového juice. Jen doplním že někde se můžete setkat s množstvím 4:4:10, 4:2:10 apod. Dále si ukrojíme půlku limetky a její šťávu vymačkáme do shakeru (někdy se místo limetky používá střik citrónové šťávy). Tuto použitou limetku můžete vhodit do shakeru. Teď nastala chvíle pro odstranění ledu ze skleničky, která by už měla být řádně vychlazená. Ze skleničky jsme led vysypali, do shakeru ho naopak dáme a začneme míchat. Do skleničky naléváme přes strainer, jak kvůli ledu, tak kvůli limetce.

Ozdoba. Cosmopolitan zdobíme tenounkým řezem pomerančové kůry, pokud možno tak, aby na něm z vnitřní strany nebyl taková ta „bílá vnitřní slupka“. Slupku jednoduše vložíme do nápoje a před vložením ji můžeme ještě trošku vymačkat, aby se z ní uvolnily šťávy. Pokud chcete míchání dodat šmrnc a takovou pomyslnou „třešničku na dortu“, připravíme si zápalky a onen kousek pomerančové kůry chvilku nahříváme z obou stran nad plamenem. Poté šťávy z kůry vymáčkneme do plamene sirky a pokud jsme to všechno udělali správně, tak by se měly tyto šťávy na vteřinku vznítit a vytvořit menší „ohýnek“, nebo jak to nazvat. Kůru pomeranče potom vhodíme do nápoje a podáváme. Pokud si nejste jisti jak udělat tuhle „ohnivou“ část, tak se podívejte na minulý příspěvek, kde je to ve videu krásně vidět.

Jak Cosmopolitan vznikl?

Původ tohoto nápoje je i přes jeho poměrně nedávný vznik poněkud sporný. Nejčastěji se ale tvrdí, že nápoj vznikl na Floridě, kde jej vymyslela barmanka Cheryl Cook a to někdy v roce 1985 či 1986.

Při jednom interview Cheryl Cook objasnila, proč vlastně tento nápoj vymyslela: „Hrozně mě překvapoval počet lidí, kteří si objednávali martini jen aby byli viděni s „martini skleničkou“ v ruce. To mi vnuklo nápad vytvořit drink, který by mohl pít každý a byl by vizuálně krásný ve skleničce na martini. Tímto prakticky vznikl Cosmopolitan“


Oblíbenost:


Cosmopolitan se stal oblíbeným kupodivu velmi rychle a v mžiku se tento drink dostal z Miami do San Francisca a New Yorku, odkud se šířil dál a jeho oblíbenost jen narůstala. Největší slávu získal v devadesátých letech převážně mezi mladými ženami, díky jeho častému zmiňování v televizním seriálu Sex ve městě. Hlavně díky tomuto seriálu se Cosmopolitan rozšířil i za hranice USA a získal si velkou oblíbenost snad všude, což u tak „mladého“ drinku není zvykem. Oblíbenost tohoto nápoje přešla dá se říct až v módu, kdy jedna společnost zabývající se výrobou parfémů dokonce uvedla řadu parfémů, které měli napodobovat specifickou vůni Cosmopolitanu. Zdá se Vám to šílené? A co takhle lesk na rty Cosmopolitan? Náušnice Cosmopolitan? Pudr Cosmopolitan? A další podobné věci.

S postupujícím časem se na této módní vlně veze možná méně a méně lidí, ale když si uvědomíme že tento nápoj vznikl čistě jenom kvůli vzhledu a stylu a byl tak i propagován, jedná se i přesto o velmi chutný a osvěžující míchaný nápoj, který si své místo na slunci nepochybně zaslouží.

12 komentářů:

  1. Cosmopolitan je drink proslavený Sexem ve městě.

    OdpovědětVymazat
  2. Miluju ho...jen je zrádná ta vodka v něm :P

    OdpovědětVymazat
  3. nejlepší koktejl na světě! a je recht, že je zrádnej:D

    OdpovědětVymazat
  4. Milujem ho ...nezdá sa ale dá sa z neho poriadne opiť... je osviežujúci sexy... mňam.

    OdpovědětVymazat
  5. Reaguju na první komentář a musím říct, že bez Sexu ve městě bych o Cosmopolitanu vůbec nevěděla. Ale miluju ho od tý doby, co jsem ho ochutnala.

    OdpovědětVymazat
  6. jaká je cena cosmopolitanu, myslim tim jedne sklenicky?
    a nalejvaj to v kazdem baru?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. mezi 70 a sto korunami... záleží na tom kde :-) já ho zbožnuju a nebolí po něm hlava :-)

      Vymazat
    2. je to hnus ty magor

      Vymazat
  7. Nevěřili byste co mi přinesli v jednom baru jako cosmopolitan...Čirá tekutina (vodka), drcený led a v tom na dně kapička brusinkového džusu..shaker to nevidělo a když jsem se napila, myslela jsem že piju čistou vodku..podávali jej za 110,-
    Normálně to nedělám, ale drink jim byl vrácen..protože to se mi zdálo jako hodně nepovedený vtip..

    OdpovědětVymazat
  8. opít se z něho nedá, neboť člověku (v mém případě studentovi) dřív dojdou peníze :D

    OdpovědětVymazat
  9. Cosmopolitan milujem! no ten americký sa s bratislavským nedá ani len porovnať. V BA mi priniesli úplne bledunko-ružové čosi, čo chutilo ako vymačkaná citrónová šťava so zošúverenou limetkou na okraji ,,martiny" pohára. Tento drink má v USA nádhernú farbu a nezameniteľnú chuť. Je to sííla :-) Buď na mne šetrili, alebo to nevedia urobiť poriadne.

    OdpovědětVymazat