Úvod
Freestyle barmanství, nebo - li "flair" je v podstatě umění barmana bavit hosty, klientelu či publikum různorodou manipulací nebo házením barmanských nástrojů a láhví. V drtivé většině případů je touto manipulací myšleno různé vyhazování, prohazování, otáčení a někdy dokonce i žonglování. Tyto triky můžeme většinou vidět ve specializovaných cocktail barech, kterých je ale v ČR všeobecně velmi málo. V některých zemích se stalo pro majitele barů zvykem, řekněme až

Ještě nedávno pojem "barmanská show" znamenala jen čistě házení, bez míchání koktejlu - převážně jako show na objednávku pro výrobce či distributory alkoholických nápojů. Tyto společnosti někdy dokonce pořádaly soukromé kurzy na vyškolení barmanů primárně pro barmanskou show. Nejen na propagaci a sdružování flair barmanů vznikla i samostatná organizace - FBA (Flair Bartenders Association). V dnešní době se pod pojmem "barmanská show" chápe zábavně pojatý flair při míchání konkrétních míchaných nápojů. Jedná se o jednoho či dva barmany, na jejichž umění (freestyle & bavení) stojí a padá celá show. Tímto se freestyle barmanství liší od klasické idei barmanství, která se zaměřuje vyloženě na servírování standartně připravených koktejlů.
Přehled a rozdělení
"Flair", nebo - li "freestyle barmantsví" je často definováno jako trik či manipulace s něčím, co je používáno během výroby drinku. Kdybychom měli počítat všechny freestyle triky, asi bychom se jen tak nedopočítali. Jejich variabilita a rozsah je tak obrovksý, že prakticky jediné, co Vás limituje je vlastní fantazie a zručnost. Triky mohou začínat jednoduchým vyhozením kostky ledu do vzduchu a chycením do skleničky a mohou končit například házením s pěti láhvemi najednou.

Flair můžeme rozdělit do dvou hlavních kategorií. První je tzv. working flair, což by se dalo přeložit jako "pracovní flair". Ten by měl být velmi rychlý a něměl by být tak riskantní. To vše z toho důvodu, aby bylo možno praktikovat jej přímo v baru při míchání koktejlů. Rychle, ne moc složitě zaházet, během toho udělat hostovi požadovaný drink a hotovo.
Na rozdíl od working flairu je druhá kategorie mnohem obtížnější a vyžaduje více zkušeností.

Tímto ukončíme první díl o freestyle barmanství a můžete se těšit na díl druhý, kde probereme samotný vznik a historii, včetně soutěží.
Žádné komentáře:
Okomentovat