16 března, 2007

Freestyle barmanství #1

Po delší době je opět připraven další z řady článků, který by měl prohloubit Vaše znalosti. Tentokrát nebudeme rozebírat nějaký koktejl, ale podíváme se na zoubek samotnému házení. Freestyle barmanství. Flair barmanství. Ať už si to nazveme jakkoli, všichni víme, oč se jedná. Tento článek bude rozdělen na dvě části, dnes si představíme tu první (úvod a všeobecné povídání) a v druhé části si povíme něco o vzniku a historii freestyle barmanství, barmanských soutěžích a jejich historii.

Úvod

Freestyle barmanství, nebo - li "flair" je v podstatě umění barmana bavit hosty, klientelu či publikum různorodou manipulací nebo házením barmanských nástrojů a láhví. V drtivé většině případů je touto manipulací myšleno různé vyhazování, prohazování, otáčení a někdy dokonce i žonglování. Tyto triky můžeme většinou vidět ve specializovaných cocktail barech, kterých je ale v ČR všeobecně velmi málo. V některých zemích se stalo pro majitele barů zvykem, řekněme až takovým "závodem" o to, kdo si dokáže sehnat zkušenější barmany, aby mu udělali kvalitní barmanskou show ku příležitosti otevření jejich nového cocktail baru. V USA se toto děje velice často a jsou tam k nalezení bary, které jsou na míchaných nápojích a hlavně na flairu postaveny.

Ještě nedávno pojem "barmanská show" znamenala jen čistě házení, bez míchání koktejlu - převážně jako show na objednávku pro výrobce či distributory alkoholických nápojů. Tyto společnosti někdy dokonce pořádaly soukromé kurzy na vyškolení barmanů primárně pro barmanskou show. Nejen na propagaci a sdružování flair barmanů vznikla i samostatná organizace - FBA (Flair Bartenders Association). V dnešní době se pod pojmem "barmanská show" chápe zábavně pojatý flair při míchání konkrétních míchaných nápojů. Jedná se o jednoho či dva barmany, na jejichž umění (freestyle & bavení) stojí a padá celá show. Tímto se freestyle barmanství liší od klasické idei barmanství, která se zaměřuje vyloženě na servírování standartně připravených koktejlů.

Přehled a rozdělení

"Flair", nebo - li "freestyle barmantsví" je často definováno jako trik či manipulace s něčím, co je používáno během výroby drinku. Kdybychom měli počítat všechny freestyle triky, asi bychom se jen tak nedopočítali. Jejich variabilita a rozsah je tak obrovksý, že prakticky jediné, co Vás limituje je vlastní fantazie a zručnost. Triky mohou začínat jednoduchým vyhozením kostky ledu do vzduchu a chycením do skleničky a mohou končit například házením s pěti láhvemi najednou.

Toto umění sdílí po světě tisíce lidí, někteří jako profesionální personál v cocktail barech, někteří jen jako koníčka. Ačkoliv je freestyle k vidění především v koktejl barech nebo specializovaných "flair barech" (které bychom v ČR asi nespočítali ani na prstech jedné ruky, pokud tu vůbec nějaké jsou), občas se s ním můžeme setkat i v klasických barech či restauracích, kde si touto formou personál krátí čas, či chce jen trochu oživit monotónost práce.

Flair můžeme rozdělit do dvou hlavních kategorií. První je tzv. working flair, což by se dalo přeložit jako "pracovní flair". Ten by měl být velmi rychlý a něměl by být tak riskantní. To vše z toho důvodu, aby bylo možno praktikovat jej přímo v baru při míchání koktejlů. Rychle, ne moc složitě zaházet, během toho udělat hostovi požadovaný drink a hotovo.

Na rozdíl od working flairu je druhá kategorie mnohem obtížnější a vyžaduje více zkušeností. Jedná se o tzv. exhibition flair, což je způsob házení, který se praktikuje na soutěžích, speciálních akcích apod. U exhibition flairu se nevyžaduje rychlost, míchání nápojů, ani jednoduchost. Naopak je zde větší zaměření na zručnost barmana a zkušenosti, s důrazem na mnohem obtížnější triky, které by ve většině případů nešly za barem při míchání provozovat.

Tímto ukončíme první díl o freestyle barmanství a můžete se těšit na díl druhý, kde probereme samotný vznik a historii, včetně soutěží.

Žádné komentáře:

Okomentovat