25 března, 2007

Freestyle barmanství #2 (dokončení)

Dnes dokončíme to, co jsme minulý týden načali a to povídání o samotném freestyle barmanství. Dnes si krátce povíme něco o historii, vzniku soutěží, současných soutěží apod. Pokud by Vám snad unikl první díl článku, stačí stránku trochu posunout dolů a tam jej najdete.

Historie

Nejstarší zmínka o flair barmanovi pojednává o legendárním Jerrym "Profersorovi" Thomasovi, který v už v polovině 18. století míchal koktejl "The Blue Blazer" všude kolem světa. Má se za to, že tímto člověkem to všechno začalo. Postupně se začaly vymýšlet různé drinky, na začátku sedmdesátých a osmdesátých let už bylo možno vidět flair barmany, začaly se pořádat soutěže a náš obor začal vzkvétat.

V dnešní době má FBA celosvětovou autoritu, má více jak 10 000 členů ve více jak 100 zemích. FBA má svoji základnu v USA, další pobočky v 15 zemích a pořádá soutěže po celém světě.

Barmanské flair soutěže

Soutěží se pravidelně v obou "disciplínách", tzn. jak v exhibition flairu, tak i ve working flairu. Nejpodstatnější rozdíl mezi těmito dvěma druhy flair soutěží není ani tak v množství surovin (i když to je také kritérium), ale hlavně v rychlosti flairu a v rychlosti přípravy drinku. Přijaté definice jsou takové, že working flair je "flair, který znatelně nezpomalí příparvu drinku" a obvykle se používají láhve naplněné do různé úrovně (tak jako v reálné práci/baru), se kterými je krátce manipulováno. Exhibition flair skoro vždy obsahuje láhve, ve kterých je předurčené množství alkoholu (většinou jen několik málo mililitrů). V exhibition flairu je vyžadováno delší házení, dlouhé sekvence s více láhvemi a souhra s hudbou.

První otevřená soutěž, která byla definována jako working flair byla "Quest for the Best Bartender in the World" v roce 1998.

V současnosti jsou k mání každoročně soutěže "Legends of Bartending World", což je soutěž postavená na working flairu. Na druhé straně je soutěž "The Ultimate Flair Bartending Championships", ve které se jedná o exhibition flair, soutěžící zde nejsou penalizovaní za nějakou nepřesnost při výrobě drinku. Zde záleží jen na barmanské show.

Počátek soutěží

První barmanskou soutěž postavenou na flairu v roce 1987 vyhrál John J. B. Bandy, který poté trénoval Toma Cruise a Bryana Browna v roce 1988 jako přípravu na jejich film Cocktail. Tuto soutěž pořádal TRI Friday's. Tato společnost je zodpovědná za modernizování a zpopularizování flairu v polovině sedmdesátých let v USA.

V současné době se dá za hlavní město flairu považovat Las Vegas, na druhém místě by byl Londýn. Nejvíce špičkových flair soutěžících v současné době pochází z Argentiny, Ukrajiny, Itálie, USA, Anglie a Japonska.

Žádné komentáře:

Okomentovat