12 února, 2007

Jak zdobit drinky?

Jak vlastně zdobení koktejlů vzniklo? Jaké se používají druhy ozdob a proč zrovna takové? A proč se vlastně drinky vůbec zdobí? Dnešní povídání nebude o koktejlech samotných, ale o něčem, co lahodí hostovu oku nejvíce a esteticky doplňuje drink.

Počátky zdobení koktejlů


Počátky zdobení míchaných nápojů sahají až do samotného počátku míchaných nápojů jako takových. Zdobit se začínaly i ty opravdu nejstarší drinky, povětšinou jen střídmě. Moc se neexperimentovalo a ozdoby byly většinou přísně vázány k charakteru nápoje, buď chuťově, nebo vzhledově. Většinou se jednalo o poměrně konzervativní „jednodílné“ ozdoby, které nápoj nějakým způsobem doplňovaly. Platilo ale, že zdobení míchaných nápojů bylo „něco navíc“. Až časem zdobení získalo na důležitosti a popularitě a dnes tvoří nedílnou součást téměř každého míchaného nápoje a drtivou většinu koktejlů bychom si dnes bez ozdoby ani nedokázali představit.

Jak se koktejly zdobí?

Zdobit bychom měli v první řadě s ohledem na konkrétní drink. Platí několik všeobecných pravidel, jak zdobit různé „kategorie“ drinků:

Koktejly se základem rumu: většinou se používá tropické ovoce.

Koktejly se základem tequily: převažuje použití citronů, limetek či jiných citrusových plodů.

Koktejly se základem ginu/vodky: obvykle použijeme „důstojnější“ ozdobu a to ve formě oliv, koktejlových cibulek, řezů kůry citrusového plodu, nebo koktejlových třešniček.

Koktejly se základem whisky/brandy: tyto koktejly zdobíme minimálně, někdy vůbec. V použití převažuje koktejlová třešnička.

Čím zdobíme?

V dnešní době se fantazii meze téměř nekladou, takže můžeme koktejly zkrášlovat spoustou věcí. Můžeme použít skoro cokoliv z ovoce, pokud se to hodí k chuti či vzhledu nápoje. U ovoce používáme jeho plátky, řezy kůry, měsíčky či jiné různé tvary. Většinou se zdobí sklenička, ale pokud je to vhodné, můžeme ozdobu vložit i přímo do nápoje. Ze zeleniny se nepoužívá skoro nic, jen výjimečně se můžeme setkat například s kousky mrkve. Dále můžeme zdobit různými bylinkami, nejčastěji mátou.

Z trochu netradičního či exotičtějšího soudku je zdobení crustami. Na crusty používáme obvykle sůl či cukr (moučka, nebo třtinový). Zajímavých barevných kombinací můžeme docílit když např. cukr na talířku pokapeme červenou grenadinou, modrým curacaem apod.

Z ještě exotičtějšího soudku tu máme zdobení prskavkami či rovnou ohněm. Drinky s touto ozdobou nejsou tak často k vidění a není jich ani mnoho, ale pokud už někde jsou, obvykle upoutají pozornost celého baru.

Zvláštní kategorii ozdob pak tvoří různě tvarovaná brčka, třásně, deštníčky, umělohmotné závěsné opičky (mořské panny, kytary a desítky dalších tvarů), vlaječky, napichovátka a podobné záležitosti, které se dají poměrně běžně koupit v obchodech.

Vhodnou a hlavně rozumnou (!) kombinací výše uvedeného můžete vykouzlit opravdu nepřeberné množství různých ozdob na koktejlech. Jen nezapomeňte dvě základní věci – za prvé: ozdoba by měla mít s drinkem něco společného(vzhled, chuť). A za druhé: zdobte s mírou, míchané nápoje nejsou kompoty ani saláty. 

Méně je někdy více.

Žádné komentáře:

Okomentovat