24 února, 2007

Piňa Colada

Všichni ji známe, všichni ji máme rádi a ten kdo ji nemá rád ji alespoň bere na vědomí jako velmi úspěšný a oblíbený drink. Za Piňa Coladou nestojí žádný James Bond, ani oblíbenost v seriálech či nějaká módní vlna, která někdy opadne a někdy se zase vznese do výšin. Piňa Colada patří k těm drinkům, které jsou natolik oblíbené a známé, že když se zeptáte i neznalce na tři míchané nápoje, tak máte velkou pravděpodobnost, že dotyčný uvede Piňa Coladu jako jeden z nich. Známe ji sice všichni, ale známe i její původ? Proč vznikla? Kdy vznikla? A víte že Piňa Colada má i svou vlastní písničku?

Jak se míchá?

Na Piňa Coladu jsem našel na internetu mnohem víc receptur než na jiné nápoje. Naštěstí jsem narazil i na oficiální IBA (International Bartenders Association – Mezinárodní Barmanská Asociace) recepturu, takže budeme vycházet z ní a pak uvedu několik dalších variací. Dle IBA se Piňa skládá z 3cl bílého rumu, 3cl kokosového krému, 9cl ananasového juice a sody. Všechny tyto ingredience (až na sodu samozřejmě) protřepeme v shakeru a nalijeme do skleničky, nakonec dolijeme sodou. Jako ozdobu většinou používáme kousek ananasu a koktejlové třešničky, nebo ananasu, pomeranče a koktejlové třešničky.

Další (a používanější) variace na Piňa Coladu jsou ( v desítkách variant co se cl týče): bílý rum, což je naprosto nezbytný základ snad u všech druhů Piňa Colady, kokosový krém nebo likér, ananasový juice, můžeme přidat i trošku kokosového juice (někdy i pomerančového) a smetanu. Všechno v shakeru velmi důkladně a rychle protřepeme a nalijeme do skleničky a pokud jsme to udělali správně, tak by se nám měla vytvořit krásná hustá pěna, což je známka toho, že jsme to namíchali (a protřepali) správně. Jen pro přesnost doplním, že nejčastěji používaná sklenička na Piňa Coladu je velký tumbler.

Jak vznikla?

Jedna z prvních zmínek o nápoji jménem Piňa colada se objevila 16. dubna 1950 ve výtisku novin New York Times. Tam však byla jen kratičká, nic neříkající poznámka z čeho se nápoj míchá.
Avšak úplně první zmínka o tomto nápoji pochází z magazínu Travel z prosince roku 1922:

„Ale nejlepší ze všeho je Piňa Colada, juice z perfektně vymačkaných ananasů – delikátní drink sám o sobě – důkladně protřepeme s ledem, s cukrem, limetkou a Bacardi rumem a přesných poměrech. Co by mohlo být více atraktivního, sladkého a libovonného?“

Kdo ji ale vlastně vynalezl? Tento drink kupodivu nevznikl někde na Kubě, kam by typově zapadl, ale v Evropě. Španěl jménem Ricardo Gracia pracoval v jednom hotelu, ve kterém byl oblíbený nápoj Coco – Loco. Ten se skládal z kokosového juice, rumu a kokosového krému. Nápoj byl podáván přímo v kokosech, které se odsekávaly přímo u hotelu ze stromů. Jednoho dne ale Ricardo zjistil, že je bez kokosů a na stromech už žádné nebyly. Protože nechtěl podávat nápoj jen tak v obyčejné skleničce začal přemýšlet co s tím. Všiml si velké zásoby ananasů v hotelu a už to bylo. Odsekl horní čtvrtinu ananasu, přidal brčka a nápoj podával v ananasech. To přidalo nápoji ananasovou příchuť a hosté věděli, že vytvořil něco výjimečného. Nápoj začal míchat v shakeru s ledem a pojmenoval jej „Piňa Colada“.

Co říci závěrem?

Snad už nic. Piňa Coladu pili prakticky všichni. I ony desítky variací – bez rumu, s cukrem, s vodkou, s jahodami, lesním ovocem, kousky ananasu uvnitř, sladší, kyselejší, s bohatou ozdobou na skleničce, s bohatou ozdobou přímo v nápoji a tak dále. Dnes je velmi těžké najít bar s míchanými nápoji, který by neměl v nabídce i tento slavný a oblíbený nápoj. Piňa Colada se vyskytuje téměř všude a to zaslouženě.

16 komentářů:

  1. je možné nahradit bílí rum klasickým rumem?

    OdpovědětVymazat
  2. Ne. Chuť klasického rumu je natolik jiná, že by výsledek chutnal úplně jinak a už by to nebyla Piňa Colada.

    Bílý rum a klasický rum Tuzemák jsou dvě naprosto odlišné věci. Na míchání jedině rum bílý, z Tuzemáku toho moc nenamícháte.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuzemák není rum předvším , jinak ani hnědý rum se použít nedá.

    OdpovědětVymazat
  4. Dá se použít Malibu? pak bych nemusela dát ani rum ani kokosový krém.. jen malibu ananasový džus a smetanu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá se použít :) já to tak taky mícham a je to ok ;)

      Vymazat
  5. Můžeš použít klidně vodku, jahodový džus a mléko, tradiční chuť Piňa Colady to nějak nezmění

    OdpovědětVymazat
  6. Kde seženu ten kokosový krém? děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ho koupila normálně v tescu..

      Vymazat
    2. v plechovce mezi thajskými specialitami, 3 dcl cca 60 Kč

      Vymazat
  7. Tož já som ho kupil v Glóbus...A v tom Glébusu tož tam ho měli pod něakym nazvem Mónin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Monin je tu znzorněn jako syrup + musíte dát ješté krém

      Vymazat
  8. Přesne, jde nahradit 1cl kokosového moninu nebo jiného sirupu plus 2cl smetany - používám kondenzované neslazené mléko 7,5% tuku.. údajně se tato smetana lépe pojí s kyselím džusem...:)

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý večer.
    Dostala jsem láhev pinakolády a ted přemýšlím, jak jí uskladnit ? Alkohol piju příležitostně, ale ráda bych lahvinku otevřela a ochutnala, co že jsem to vlastně dostala. Jenomže když si naliju jenom trošičku na ochutnání, tak co pak se zbytkem ? Mohu lahvinku uskladnit při pokojové teplotě v domácím baru nebo otevřenou láhev raději umístnit do lednice ? Ptám se z dlvodu, abych díky nesprávnému uskladnění tento nápoj nějak nezničila....koukala jsem na web ale nikde jsem nic nenašla tak snd mi poradíte tady. Děkui
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  10. Taky záleží, kolik % má alkoholu a tak dále..

    OdpovědětVymazat
  11. Chcel by som sa spýtať kde je vlastne pravda ohľadom smotany do pina colady, keď jednak v tlačovej správe hotela Caribe Hilton, rodiska Piña Colady uvádzajú:

    Caribe Hilton je miesto narodenia obľúbeného tropického nápoja Piña Colada!
    Ramón "Monchito" Marrero bol tvorcom Piña Colada v roku 1954, počas svojej doby ako barman
    v našom rezorte. Po troch mesiacoch experimentovania sa pán Marrero konečne usadil na recepte Piña
    Colada, ktorý cítil, že zachytil pravú chuť Puerto Rica. Pokračoval v servírovaní nápojov na adrese
    Caribe Hilton 35 rokov po jeho vzniku a bol odmenený za jeho úsilie v roku 1978.
    Puerto Rico pomenoval koktail svojho národného nápoja.
    Caribe Hilton originálny Piña Colada recept:
    2 oz. rum
    1 oz. kokosový krém
    1 oz. silna smotana
    6 oz. čerstvý ananásový džús
    1/2 šálky drveného ľadu
    Zmiešajte rum, krém z kokosu, silnú smotanu a ananásovú šťavu v mixéri. Pridajte ľad a miešajte 15 minút
    sekúnd. Podávajte v 12-oz. sklo a obloha s čerstvým ananásom a čerešňou.
    Zdroj tlačovej správy : http://www.caribehilton.com...

    Taktiež na youtube bol dńa 12.5.2017 publikovaný dokument : Svedectvo od senior barmanov Caribe Hiltons :

    Piña Colada vytvoril Ramon "Monchito" Marrero v roku 1954, zatiaľ čo pracoval ako barman v hoteli Caribe Hilton v San Juan v Portoriku. O niekoľko rokov neskôr v roku 1978 vyhlásil Puerto Rico za koktail národný nápoj ostrova. Toto jedinečné video svedectvo od senior barmanov Caribe Hiltons vás na časovej ceste prechádza históriou nášho hotela, životom nášho "Monchito" a procesom tvorby neslávneho kokteilu.

    Na konci videa je identicky originálny recept v ktorom ako tretia zložka je uvedený : 1oz heavy cream - v preklade 1unca vysokopercentnej smotany.
    Zdroj : https://www.youtube.com/wat...

    Takže, ktorý je potom originál recept : recept tvorcu pina colady, alebo recept Medzinárodnej asociácie barmanov z Anglicka ?

    OdpovědětVymazat