27 ledna, 2007

Tipy & triky, aneb jak udělat ohnivou show?

Dnes si povíme něco málo o tom, jak udělat správnou ohnivou show. Bude to spíše formou tipů a triků, protože jakákoliv barmanská show je velmi individuální.

Co použít?


Ohnivá show spočívá v tom, že v hrdlu láhve máme něco, co zapálíme. Obvykle to bývá nějaký druh látky, ubrousku(ů) apod. Látku ani ubrousky samozřejmě nenecháme z hrdla láhve jen tak viset, za prvé by to nevypadalo dobře a za druhé by to bylo při házení velmi nepraktické a mohli bychom se nehezky popálit. V případě látky ji musíme do hrdla naskládat tak, aby několik málo centimetrů přečnívalo ven, přičemž venkovní část nesmí být příliš uvolněná, ani příliš těsná. Po několika pokusech na to určitě přijdete. V případě ubrousků je naskládáme na způsob vějíře (ideálně více ubrousků do jednoho vějíře, jeden by shořel okamžitě), do láhve zasuneme, spodní část případně ohneme tak, aby to v hrdlu pořádně drželo. Hodně záleží na druhu ubrousku a jejich počtu, ale většinou necháme trčet více centimetrů než v případě látky.

Samozřejmě můžeme použít i jiné hořlavé materiály, klidně i pevnější, například korky a podobně. Pokud Vám při házení bude oheň neustále zhasínat, zkuste ubrousek/látku/korek/cokoliv napustit v nějaké hořlavé kapalině, ale s mírou! Stačí jen trošku pokapat. Obvykle se používá lampový olej apod. Benzín nedoporučuji, je z toho hrozně moc dýmu.


Na co si dát pozor?


Pokud si nejste jisti že by jste to zvládli, tak raději neriskujte s ohněm a naučte se to na prskavkách. Dejte do hrdla láhve korek, do něj zapíchněte prskavku, zapalte a zkoušejte házet. V případě prskavky ale máte v porovnání s ohněm o jeden problém navíc – láhev se Vám jakoby „prodlouží“ prskavkou. Tudíž když láhev otáčíte, hážete za záda apod., tak musíte dát pozor, ať se o Vás prskavka neotře, musíte počítat s tím, že láhev je teď o něco delší. Na prskavkách se relativně bezpečně naučíte nechytat láhev za hrdlo (když chytíte prskavku tak to štípne a trošku zabolí, když chytíte hořící látku napuštěnou v lampovém oleji tak je to jiná písnička…). I když je to mnohem bezpečnější než oheň, stále se můžete ošklivě popálit. Hodněkrát jsem si díky prskavce propálil díru v kalhotách, košili, vestičce…

Jak ohnivou show stylově ukončit?

Pokud chcete do Vaší ohnivé show přidat onu pomyslnou třešničku na dortu, tak ji rozhodně ukončete pliváním ohně. Vypadá to neskutečně efektně, obzvláště když se to dělá v přítmí. Plivání ohně se provádí tak, že během házení s ohněm máme v ústech hořlavou tekutinu (tentokráte na benzín ani nemyslete), kterou na konec vyplivnete do hořícího hrdla láhve (hlavně plivat správným směrem, ne do hostů/diváků) a následný efekt udělá dokonalou efektní tečku za Vaší ohnivou show. V ústech můžete mít buď čirý lampový olej, nebo prakticky libovolný alkohol, který má 50% alkoholu a více. Hlavně nesmíte otevírat ústa, nebo polykat.


Na závěr snad nemusím připomínat, že při ohnivé show hážeme jen s prázdnou lahví, nehážeme doma v pokoji, aby nedošlo k nechtěnému zapálení nábytku či rodinných příslušníků, vždycky máme po ruce kýbl s vodou nebo něco podobného a hlavně to děláme OPATRNĚ!

Žádné komentáře:

Okomentovat