22 ledna, 2007

Margarita

Margarita, jeden z nejznámějších koktejlů se základem Tequily, ozdobený slanou krustou. Specifická chuť, netradiční ozdoba, jeho bohatá historie a oblíbenost z něj dělají jasnou volbu pro náš třetí článek o míchaných nápojích. Takže, co to vlastně ta Margarita je?

Jak se Margarita míchá?

Poměrně jednoduše. Nápoj se skládá z 6 cl stříbrné Tequily, 4cl likéru Triple Sec, 2 cl citrónové či limetkové šťávy. Tyto ingredience nalijeme do shakeru, důkladně protřepeme a nalijeme do předem vychlazené a připravené (slaná crusta) koktejlové skleničky. Někdy se můžeme setkat s ozdobou ve formě řezu limetky či citronu. Jednou mi dokonce byla přinesena klasická Margarita bez slané crusty, ale zato s koktejlovou třešničkou, což nepovažuju za moc šťastný nápad…

Jen pro přesnost doplním další možné kombinace ingrediencí (na klasickou Margaritu), abychom se vyhnuli případným diskuzím. Variant na Margaritu je totiž nespočet, jak na klasickou, tak na různé jahodové, čokoládové a další.
  • 2:1:1 = 6:3:3 (50% Tequila, 25% Triple Sec, 25% šťáva z limetky)
  • 3:2:1 = 6:4:2 (50% Tequila, 33% Triple Sec, 17% šťáva z limetky)
  • 3:1:1 = 6:2:2 (60% Tequila, 20% Triple Sec, 20% šťáva z limetky)
  • 1:1:1 = 6:6:6 (33% Tequila, 33% Triple Sec, 33% šťáva z limetky)

Něco málo z historie

Historek na téma počátků Margarity je hodně a tudíž by bylo těžké vybrat tu pravou, kterou zřejmě nezná nikdo. Zde tedy naleznete čtyři nečastěji citované a nejpravděpodobnější varianty. Kdo tedy vynalezl Margaritu a proč?

Danny Negrete, 1936
Podle Salvadora Negrete, syna Daniela Negrete, rodinný příběh je takový, že Daniel si v hotelu Garci Grispo otevřel s bratrem Davidem bar. Den před Davidovou svatbou Daniel vymyslel a namíchal nápoj, který věnoval jako svatební dárek nevěstě, která se jmenovala Margarita. Nápoj byl pojmenován po ní a byl namíchán v poměru 1:1:1 (viz. výše).

Francisco "Pancho" Morales, 4. července 1942
Barman jménem Panhco Morales údajně vytvořil Margaritu 4. července 1942. Mělo se tak stát ve městě Juárez v Mexiku, v baru Tommy’s Place. Jedna zákaznice si objednala Magnolii (brandy, cointreau, žloutek a šampaňské) a Morales byl zmatený, popletl recepturu a místo Magnolie omylem namíchal to, čemu dnes říkáme Margarita. Jeho omyl se stal velkým hitem.

Carlos "Danny" Herrera, 1938
Carlos „Danny“ Herrera vzal trochu stříbrné tequily, citrónové šťávy a Triple Sec, smíchal to dohromady a vytvořil jemnou slanou směs, kterou pojmenoval „Margarita“. Pan Herrera tento nápoj namíchal pro zpěvačku a herečku Marjorie King, která byla alergická snad na všechny alkoholické nápoje, s výjimkou tequily. Tu ale neměla ráda jen tak samotnou a dokonce ani s citronem a solí. Herrera tak začal experimentovat a přišel s kombinací tequily, Cointreau a čerstvé citrónové šťávy. Tyto ingredience promíchal ve shakeru a voila… Margarita byla na světě v poměru 3:2:1.

Margaret Sames, December 1948
Samesová, která vytvořila před Margaritou již několik drinků pracovala v jednom hotelu pro VIP hosty. Velmi často experimentovala s různými nápoji a vytvářela další a další drinky. Jednoho dne zkusila spojit Cointreau, tequilu a limetkovou šťávu, což jí ale nestačilo. Věděla totiž, že většina jejích zákazníků pije tequilu se solí a citronem. Rozhodla se tedy ozdobit nápoj citronem a originální slanou crustou. A Margarita byla na světě. V roce 1982 vystoupila v televizní Today show na stanici NBC, kde předvedla jak se správně míchá Margarita. Tentokrát v poměru 2:1:1.

Variace na Margaritu
Stejně tak jako existují snad desítky variací na Mojito a spoustu dalších míchaných nápojů, tak existuje i nespočet alternativních receptů na Margaritu. Máme Margarity jahodové, čokoládové, mražené, broskvové, melounové, rybízové, jemnější, ostřejší, long verze atd. Dokonce jsem viděl i Margaritu, kde se k tequile přidá trocha rumu a máta a pak vznikne něco mezi Margaritou a Mojitem…

Verzí je opravdu nespočet a pokud nevíte kterou si vybrat, stačí doma trošku zaexperimentovat a taky určitě přijdete na kombinaci, která právě Vám vyhovuje nejvíce.

Žádné komentáře:

Okomentovat